1991 - 1992

1991

 • Aktres Noorkumalasari menerima anugerah pada ASA 1991.
 • Menerusi Anugerah Seri Angkasa 1992, drama Ana & Aisyah mengungguli anugerah utama. Drama arahan Datuk Ahmad Tarmimi Serigar ini juga turut memenangi kategori Pengarah Drama TV Terbaik dan Drama TV Terbaik, Pelakon utamanya, Marlia Musa turut memenangi kategori Pelakon Wanita Drama TV Terbaik.
 • Anugerah Seri Angkasa 1992 membawa konsep yang berbeza daripada penganjuran majlis anugerah yang selalu menggandingkan dua pengacara sahaja. ASA 1992 menggandingkan 4 pasangan pengacara yang cukup popular dalam bidang lakonan, juga kalangan pelakon yang juga merupakan pasangan suami isteri iaitu Ahmad Tarmimi Serigar dan Ramona Rahman, Aziz M.Osman dan isteri, Nur Aliah Lee, Hani Mohsin dan isteri, Tiara Jaquelina serta Eman Manan dan Aida Rahim
 • Ramona Rahman & Ahmad Tarmimi Serigar antara gandingan pasangan pengacara pada ASA 1992

1993 - 1994

1994

 • Pada Malam Anugerah Seri Angkasa 1993, segmen persembahan khasnya menampilkan anak-anak muda Malaysia yang mewakili negara di Samudera Antarabangsa yang dikenali sebagai MISC, mengenakan pakaian ala tentera laut. Turut mewarnai acara, persembahan 3 lagu yang dicipta khas dengan lirik khusus mengenai Anugerah Seri Angkasa.
 • Antara pemenang kalangan kakitangan RTM pada penganjuran ASA 1994


1997

1997

 • Anugerah Seri Angkasa turut mengiktiraf sumbangan individu penting dalam pembangunan industri penyiaran. Menerusi ASA 1997, Anugerah Khas Seri Angkasa diberikan kepada Datuk Hassan Azhari atas penglibatan beliau selama 40 tahun bersama RTM. Beliau merupakan seorang pendidik terkenal dengan rancangan Muqaddam yang diterbitkan RTM sejak awal 1970-an.
 • Drama Amy Anuar, mengenai lelaki berpewatakan lembut yang cuba mengubah kehidupan, terpaksa menunggu giliran tayangan selama hampir lapan bulan iaitu dari Februari sehingga Oktober sebelum ditayangkan di TV1 di bawah kategori klasifikasi 18PL.


1999

1999

 • Malam Anugerah Seri Angkasa 1999 menampilkan lagu Anugerah Sri Angkasa sebagai pembuka acara, dinyanyikan oleh Nassier Wahab, Shahrizan, Liza Hanim dan Elly Mazlin. Lirik lagu berkenaan dicipta oleh Siso, manakala lagunya ciptaan Ahmad Ali.
 • ASA 1999 diacarakan secara bergilir oleh penyanyi Awie, Ziana Zain dan Liza Hanim, dalam beberapa segmen berwarna iaitu biru, merah, hijau, hitam dan putih sebagai mewakili warna asas dalam penerbitan siaran televisyen.
 • Antara anugerah yang dipertandingkan pada ASA 1999 tetapi tidak lagi dipertandingkan menerusi ASA terbitan kini ialah Rancangan Remaja TV terbaik, yang dimenangi Golden Teen Stuff terbitan syarikat produksi luar.
 • Sebagai acara selingan, malam penganjuran ASA 1999 menampilkan kerja belakang tabir kakitangan produksi pelbagai unit di RTM, termasuk yang dilakonkan semula para pelawak terkenal tanah air.
 • Menerusi ASA 1999, drama Amy Anuar terbitan Eurofine dan diarahkan Meor Hashim Manap mencatat sejarah tersendiri apabila memenangi 7 anugerah iaitu bagi kategori Drama TV Terbaik, Pengarah Terbaik, Pelakon Drama Lelaki Terbaik, Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik, Lakon Layar Terbaik, Pencahayaan TV Terbaik dan Penerbitan TV Terbaik.
 • Atas jasa besarnya terhadap pembangunan RTM khasnya dan industri penyiaran Malaysia amnya, bekas Menteri Penerangan, Allahyarham Tan Sri Mohamed Rahmat menerima 2 anugerah istimewa sepanjang penganjuran Anugerah Seri Angkasa. Kali pertama menerusi ASA 1999, iaitu Anugerah Kenangan Seri Angkasa dan kali kedua pada ASA 2005, iaitu Anugerah Tokoh Penyiaran Seri Angkasa.

<< Kembali